ارزیابی عملکرد مراکز نگهداری حیوانات آزمایشگاهی جهاددانشگاهی توسط نماینده کمیته ملی اخلاق در پژوهش

 
استفاده از حیوانات در امور علمی باید با عنایت به سه اصل «روش های جایگزین حیوانات یا Replacement»، «کاهش استفاده از حیوانات یا Reduction» و «بهینه سازی شرایط مراقبت از حیوانات یا Refinement» انجام شود. این اصول در دنیا تحت عنوان اصول 3Rs نامیده می شوند. بدین معنا که اگر امکان استفاده از روش های جایگزین حیوانات در امور علمی مقدور باشد آنگاه استفاده از مدل های حیوانی مجاز نبوده و همچنین اگر نیاز به استفاده از حیوانات در امور علمی مسلم باشد آنگاه باید کمترین تعداد حیوانات مورد استفاده قرار گرفته و حیوانات در شرایط بهینه و اخلاقی نگهداری و استفاده شوند.

کمیته اخلاق در پژوهش جهاد دانشگاهی در راستای مراعات اصل «بهینه سازی شرایط مراقبت از حیوانات»، برنامه ارزیابی کل مراكز نگهداري حيوانات آزمايشگاهي جهاد دانشگاهی را در دستور کار قرار داده و از آقای دکتر سیاوش نوربخش (نماینده کمیته ملی اخلاق در پژوهش) جهت بازدید و ارزیابی مراکز مذکور دعوت نموده است.  

مراكز نگهداري حيوانات آزمايشگاهي جهاد دانشگاهی شامل مراکز پژوهشگاه رويان (مستقر در تهران، اصفهان، كرج و جاجرود)، مراکز پژوهشگاه ابن سينا (مستقر در تهران و کرج)، مرکز پژوهشکده معتمد (مستقر در تهران) و مرکز پژوهشکده گياهان دارويي (مستقر در کرج) است. ارزیابی مراکز هم اکنون آغاز شده و امید است که نتایج ارزیابی ها بتواند مراکز مذکور را در ارتقای استانداردها و مراعات اصول اخلاقی مراقبت و استفاده از حیوانات در امور علمی یاری نماید.  

شایان ذکر است که تاسیس هرگونه مرکز جدید حیوانات آزمایشگاهی در جهاد دانشگاهی باید با مجوز کمیته اخلاق در پژوهش جهاد دانشگاهی انجام گردد. 
 
 
 

تاریخ انتشار: 1398/10/27