پذیرش دانشجو در رشته «اخلاق زیستی» توسط دانشگاه علم و فرهنگ با همکاری پژوهشگاه ابن سینا - جهاد دانشگاهی


 «اخلاق زیستی» از دهۀ ۱۹۶۰ میلادی در قالب رشته‌ای دانشگاهی پدیدار شده است. «اخلاق زیستی» با مسائلی برآمده از به کارگیری علوم و فنون زیستی - به ویژه در حیات آدمی - سروکار دارد. شایان ذکر است که پیشرفت علوم و فنون زیستی، در کنار ارتقای کیفیت زندگی بشر، موجب گسترش مناقشه‌هایی از این گونه شده است: آیا کمک به مرگِ بیماری که دچار درد و رنجی تحمل‌ناپذیر است و امیدی به بهبود هم ندارد، به خواستِ خود او، جایز است؟ آیا می‌توان جان مادر بارداری را که ادامۀ بارداری به مرگ او میانجامد با از میان بردنِ جنینی که حمل میکند نجات داد؟ آیا دستکاری ژنتیک با هدف بهبود ویژگی‌های انسانی، مانند افزایش طول عمر، مجاز است؟

بنابراین امروزه، اخلاق زیستی یکی از زمینه‌های میان‌‌رشته‌ای تأثیرگذار شناخته می‌شود که در آن دانشمندان مختلف، از جمله فیلسوفان، الهی‌دانان و حقوق‌دانان، به بررسی و ارزیابی کاربرد علوم و فناوری‌های زیستی می‌پردازند. در همین راستا پژوهشگاه ابن‌سینا (گروه حقوق و اخلاق زیستی)، مشترک با دانشگاه علم و فرهنگ، دورۀ کارشناسی ارشد «اخلاق زیستی» را برگزار می کند. 

پژوهشگاه فناوری‌های نوین علوم زیستی جهاددانشگاهی- ابن‌سینا، همواره به ابعاد اخلاقی، حقوقی و فقهی پژوهش و درمان توجه داشته و به همین دلیل گروه حقوق و اخلاق زیستی پژوهشگاه ابن‌سینا در سال 1387 شکل گرفت تا سازگاری علوم و فناوری‌های نوین با نظام حقوقی، اخلاقی و فقهی موجود را بررسی و تبیین نماید و چالش‌ها و پیامدهای اخلاقی توسعۀ علوم و فناوری‌های زیستی را رصد کند.

رشتۀ کارشناسی ارشد «اخلاق زیستی»، با آموزش الگوها و رویکردهای مختلف اخلاقی، تاریخی، فلسفی، حقوقی، اجتماعی و علمی، دانشجویان را برای تحلیل چالش‌های اخلاق زیستی می‌پروراند و آنها را آمادۀ کار در ظرفیت‌های مختلفِ این رشتۀ جدید و رو‌ به توسعه می‌کند. دانشجویان این رشته، درک عمیق‌تری از چارچوب‌های اخلاقی و کاربرد آنها در مسائلِ زندگیِ عادی و دنیای واقعی پیدا می‌کنند و با آموزش تفکر انتقادی و تحلیلی در زمینه اخلاق می‌توانند همگام با پیشرفت‌های جاری در علوم و فنون زیستی، برای مسائل پیش‌رو تمهیداتی بیندیشند. واحدهایی مانند «مبانی اخلاق زیستی»، «فناوری زیستی و حقوق»، «فناوری زیستی و نظریۀ عدالت»، «تاریخ و فلسفۀ علم»، «فناوری زیستی و دین» و «ملاحظات اخلاقی تولید مثل» با همین رویکرد برای تدریس در این رشته طراحی شده‌اند؛ بدین‌ترتیب دانشجویان ضمنِ مطالعۀ مسائل کلان اخلاق زیستی با مصادیق خاص این مسائل در شاخه‌های گوناگونِ علوم و فناوری‌های مرتبط آشنا می‌شوند.

دانش‌آموختگان رشتۀ کارشناسی ارشد «اخلاق زیستی» می‌توانند از جمله در جایگاه پژوهشگر، مشاور و مدرس، حسب مورد، در مراجع سیاستگذاری و قانونگذاری، مراکز تحقیقاتی و پژوهشی، وزارت بهداشت، بیمارستان‌ها، کمیته‌های اخلاق مرتبط- که در دانشگاه‌ها، مراکز تحقیقاتی، جهاددانشگاهی، وزارت بهداشت و بیمارستان‌ها مستقر هستند- شرکت‌های دارویی، شرکت‌های دانش‌بنیان یا سازمان‌های مردم‌نهادِ تخصصی فعالیت کنند. همچنین وکلا و قضات می‌توانند با گذراندن این دوره‌ها به صورت تخصصی به دعاوی مربوط به علوم و فنون زیستی ورود دقیق‌تری بیابند.  

برنامه درسی «رشته کارشناسی ارشد اخلاق زیستی» را در منوی سمت راست همین سایت (بخش آموزش ها) دریافت نمایید.



 


تاریخ انتشار: 1398/4/29