Toggle navigation
صفحه اول
درباره ما
برنامه راهبردی «کارگروه اخلاق در پژوهش جهاددانشگاهی»
معرفی اعضای «کارگروه اخلاق در پژوهش جهاددانشگاهی»
اعتبارنامه و مصوبات «کارگروه اخلاق در پژوهش جهاددانشگاهی»
نحوه بررسی طرح های پژوهشی/ پایان نامه های بین المللی
نحوه رسیدگی به تخلفات پژوهشی
راهنماهای اخلاقی و کتاب
راهنماهای اخلاقی مصوب «کارگروه وزارتی اخلاق در پژوهش»
کتاب قوانین، دستورالعمل ها و راهنماهای اخلاق در پژوهش
حیوانات آزمایشگاهی
کمیته تخصصی اخلاق در کار با حیوانات آزمایشگاهی جهاددانشگاهی
مصوبات کارگروه وزارتی اخلاق در پژوهش درباره حیوانات آزمایشگاهی (راهنماها، دستورالعمل ها، فرم ها و منابع)
راهنمای مراقبت و استفاده از حيوانات آزمايشگاهی در امور علمی در ایران
شیوه نامه صدور اعتبارنامه مراکز پرورش، نگهداری و/ یا استفاده از حیوانات آزمایشگاهی در جهاددانشگاهی
نحوه ارزيابی مراكز حيوانات آزمايشگاهی توسط کارگروه وزارتی اخلاق در پژوهش
منابع علمی مرتبط با حیوانات آزمایشگاهی
گواهی دوره آموزشی اصول کار با حیوانات آزمایشگاهی (مهم)
مصوبات کارگروه وزارتی اخلاق
دستورالعمل ها و بخشنامه ها
نحوه رسیدگی به تخلفات پژوهشی
ورود اعضاء
صفحه اول
ارائه پیش نویس راهنماهای اخلاقی مرتبط با «نگهداری و کار با حیوانات آزمایشگاهی» در سامانه کمیته ملی اخلاق در پژوهش
بازگشت
بخش آموزش ها
ارائه پیش نویس راهنماهای اخلاقی مرتبط با «نگهداری و کار با حیوانات آزمایشگاهی» در سامانه کمیته ملی اخلاق در پژوهش
پیش نویس دو راهنمای اخلاقی ذیل در سامانه کمیته ملی اخلاق در پژوهش های زیست پزشکی به آدرس
http://ethics.research.ac.ir
(قسمت گزینه حیوانات آزمایشگاهی)
قرار گرفته است:
الف) پیش نویس راهنمای مراقبت و استفاده از حیوانات آزمایشگاهی در امور علمی
ب) پیش نویس راهنمای اخلاقی تعیین شدت مداخلات بر روی حیوانات آزمایشگاهی
در این قسمت همچنین «ملاحظات مهم درخصوص کار با حیوانات آزمایشگاهی» به شرح ذیل ارائه شده است:
استفاده از اتر:
اتر واجد مخاطرات زیستی برای افراد عامل بوده، ضمناً برای غشاهای مخاطی حیوان بسیار سوزاننده و دردناک است، استرس بسیار زیادی برای حیوان ایجاد کرده، اشتعال پذیر و منفجرشونده است. لذا استفاده از اتر به منظور آرامبخشی، بیهوشی یا کشتن حیوانات آموزشی یا پژوهشی ممنوع می باشد.
داروهای بیهوشی استنشاقی:
با توجه به اینکه داروهای بیهوشی استنشاقی فاقد خواص بیدردی می باشند (به جز خواص بیدردی محدود در مورد نیتروز اکساید)، استفاده از این داروها به تنهایی قادر به ایجاد بیهوشی مناسب برای اعمال دردناک (نظیر جراحی) نیست. در صورت استفاده از این داروها برای بیهوشی حیوانات، لازم است بیدردی کافی با روش مناسب دیگری فراهم شود.
تست های رفلکسی:
منفی بودن تست های رفلکسی حین بیهوشی، معیار دقیقی برای سنجش میزان بیدردی نبوده و ممکن است صرفاً به دلیل شل شدگی و بیحرکتی ناشی از داروی بیهوشی باشد.
داروی کتامین:
کتامین به تنهایی یا همراه آسپرومازین یا دیازپام، خواص ضد دردی احشایی ضعیفی داشته و عمدتاً برای اعمال جراحی بر روی پوست مناسب است. تکیه به خواص بیدردی این داروها در جراحی های محوطه شکمی و قفسه سینه و هرگونه جراحی که در آن، دستکاری اندامهای احشایی وجود دارد، روشی نادرست است. همچنین در برخی از گونه های حیوانات (نظیر خرگوش های آزمایشگاهی)، ترکیب کتامین-دیازپام عمدتاً برای القاء بیهوشی و نیز انجام اعمال بدون درد توصیه شده است. در صورت استفاده از این ترکیب دارویی برای جراحی و اقدامات دردناک در این حیوانات، لازم است بیدردی کافی حتماً از طریق دیگری نیز ایجاد شود.
داروی کلرال هیدرات:
این دارو به عنوان یک داروی خواب آور و - منسوخ شده در سطح جهانی- هرچند ظاهراً حالتی شبیه بیهوشی ایجاد میکند، لیکن دارای خواص ضد دردی بسیار ضعیفی است و به هیچ عنوان نباید به تنهایی برای انجام اعمال دردناک (به ویژه جراحی) استفاده شود.
باربیتورات ها:
باربیتورات ها (نظیر تیوپنتال سدیم (با نام تجاری نسدونال)، تیامیلال، پنتوباربیتال، فنوباربیتال، و متوهگزیتال)، فاقد خواص ضد دردی (antinociception) بوده، لذا در صورت نیاز به انجام اقدامات دردناک بر روی حیوانات، لازم است از داروهای ضد درد نیز به همراه این داروها استفاده شود.
سولفات منیزیم و کلرید پتاسیم:
این دو ماده فاقد خاصیت بیهوشکنندگی بوده و چنانچه در دوز کشنده به حیوانات هوشیار، نیمه هوشیار یا حیوانات بیهوش که - بیدردی کافی ندارند- تجویز شود، موجب ایست قلبی و مرگ بسیار دردناک حیوانات میشود. درد ناشی از تجویز دوز کشنده سولفات منیزیم یا کلرید پتاسیم به حیوانات با بسیاری از روش های بیهوشی معمول قابل پیشگیری نمیباشد و تعیین میزان کافی بیهوشی- بیدردی- در این روش نیاز به مهارت کافی پرسنل دارد. بر این اساس، توصیه میشود از سایر روش های اصولی کشتن با ترحم حیوانات (یوتانزی) استفاده شده و یا در صورت لزوم قطعی به استفاده ازسولفات منیزیم وکلریدپتاسیم جهت کشتن حیوانات، اجرای بیهوشی کامل همراه با بیدردی قوی پیش از تجویز هر یک از این داروها حتماً صورت گیرد.
بیدردی:
استفاده از تکنیک «بی دردی به روش های متعدد» در مورد مداخلات دردناک، قویاً توصیه می شود که در بهترین و مؤثرترین حالت باید به روش ضد دردی پیشگیرانه یا به عبارتی ایجاد بی دردی پیش از اقدام دردناک یا بروز درد، مورد استفاده قرار بگیرد. به ویژه لازم است تمهیدات ضد درد مناسب برای دوره ی پس از جراحی –حسب شدت و نوع آسیب جراحی- در نظر گرفته شود.
نگهداری:
نگهداری حیوانات در محیط های ساده و خالی و نیز نگهداری انفرادی آن ها موجب بروز اختلالات وسیع در سلامت جسمی و رفتاری حیوانات - به ویژه بروز رفتارهای استرئوتایپی ناشی از اسارات- می شود. لذا لازم است از روش های غنی سازی محیط نگهداری حیوانات استفاده شده و تا حد امکان از نگهداری انفرادی حیوانات جلوگیری شود.
خونگیری از قلب:
خونگیری از قلب حیوانات هوشیار یا حیوانات فاقد بیدردی کافی، بسیار دردناک بوده و همچنین به دلیل آسیب به عروق کرونر قلبی، بروز انفارکتوس میوکارد، فیبریلاسیون بطنی، تامپوناد قلبی، پارگی لوبهای ریه، بروز نوموتوراکس و خونریزی داخل ریوی، میتواند متعاقبا باعث آسیبهای جدی و رنج شدید برای حیوانات شود. لذا خونگیری از قلب باید فقط در شرایط بیهوشی جراحی - بیهوشی دارای بیدردی کافی- صورت گیرد و متعاقباً میباید بدون کاهش سطح هوشیاری، نسبت به کشتن با ترحم (یوتانزی) حیوان به روش صحیح اقدام نمود. در صورت نیاز به برداشت حجم زیاد خون و زنده نگاه داشتن حیوانات، از سایر روش های خونگیری حسب منابع علمی معتبر استفاده شود.
کشتن حیوانات:
در صورت لزوم کشتن حیوانات، از روش های صحیح کشتن با ترحم (یوتانزی) حیوانات آزمایشگاهی حسب منابع علمی معتبر استفاده شود. پیش از حذف لاشه، با ارزیابی نشانههای مرگ مختص گونه هر حیوان، مرگ حیوان تأیید شود.
استفاده از همکاری دامپزشکان:
حتی الامکان از همکاری نیروهای دامپزشک دارای تبحر در زمینه کار با حیوانات آزمایشگاهی در طراحی و اجرای پژوهشهای مشتمل بر استفاده از حیوانات آزمایشگاهی استفاده شود.
تاریخ انتشار: 1398/3/11
چاپ
|
ارسال به ديگران
|
PDF
|
بازگشت